Fionia String Band
Torsdag d. 13. januar Kl. 20:00
Adelers Huse
Adelers Plads 6,
4540 Fårevejle
Koncerten er desværre aflyst.
ROOTZONE 2. jan 2017:
Lad det være sagt med det samme: Bror Kalles Kapel, Ewald Thomsen ogV. Poulsens Kapel gør anmelderen varm, munter og livsduelig. De udstråler alleoptimistisk traditionsarv, fra længe før Dylan satte strøm på, og verden gik af lave.
Om Fionia Stringband kan man roligt sige det samme.Denne livlige trio består af Jes Kroman (violin, skrig, skrål og tramp), MichaelGraubæk (violin) og Theis Juul Langlands (klaver og orgel/salmecykel). På pladenhar de endvidere inviteret Anders Ringgaard (trækbasun) og Rasmus Fribo (saxofon)til at medvirke på et par af numrene.
Violinisterne, Jes og Michael, blev i 2015 udnævnt til rigsspillemænd. TredjemandTheis hævder, at han ikke har brug for fine titler, men han er eminent til at holde enslagfast, Cape Breton-agtig takt på sit klaver. Jes er i øvrigt dobbelt så gammel somresten af orkestret, men holder sig nu ganske godt. ”Jeg ”tilhører en generation afmusikere, hvor man lærte af hinanden og de gamle spillemænd”, siger han selv ogtilføjer beskedent, at hans violinspil tilhører en svunden tid.Det ved jeg nu ikke rigtigt, om jeg som anmelder vil skrive under på, for samarbejdetpå CD´en er frisk, medrivende og meget nutidigt. Absolut traditionel danskfolkemusik når det er bedst.Det antydes allerede i indledningsnummeret, ”Jørgen Murers Polka”, som Jes Kromanhar lært af sin gamle læremester, rigsspillemanden Hans Jørgen Christensen. Herefterfortsættes der med en lang række iørefaldende, danse-egnede perler fra den klassiskespillemandsarv.
Her er både numre fra svenske Niels’ repertoire, fra bogen ”358Danske Folkedansemelodier”, fra den nordjyske spillemand Otto Trads og mangeandre. Allersmukkest – og langsomst – står ”Vals efter Æ Tinusser” (også kaldet”Tinus Vals”). Den oprindeligt hurtige melodi er her bygget om til en ”slow air” efterforbillede fra Cape Breton, hvilket klæder stykket vældigt godt. Ligeledes vil jegfremhæve ”Tåsingevalsen” efter Lang Linken, der angiveligt er en af Kromansabsolutte favoritvalse.På ”Råt for Usødet” er der ikke tale om selv at skrive det hele for at være originale,men om at genbruge det gode gamle, der har vist sig slidstærkt gennem generationer.Råt for usødet! Vaskeægte dansk spillemandsmusik!Gruppen lægger megen vægt på, at de er fynboer. Det hænger sammen med, siger deselv, at fynboer er sådan nogle dejlige mennesker – og så er det hele grundlaget fornavnet Fionia Stringband. Fionia er som bekendt det latinske navn for Fyn.”I begyndelsen dyrkede vi vores fælles passion for musik fra Cape Breton i NovaScotia, Canada, men som fynboer har den danske musik en stor plads i vores hjerter”,siger trioen selv. Kærligheden til Cape Breton høres dog tydeligt på ”Råt for Usødet”,ligesom det er tydeligt, at Kroman har en fortid i gruppen La Bastringue og i detførnævnte V. Poulsens